Callot B1 Housing / Jacques Boucheton Architectes

first_imgArchDaily Save this picture!© Stéphane ChalmeauProject gallerySee allShow lessOrmuz Specialist Eye Clinic / Loucas Zahos ArchitectsSelected ProjectsAlejandro Aravena’s Pritzker Prize Acceptance SpeechArchitecture NewsProject locationAddress:Rue Louis le Nain, 44100 Nantes, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Architects: Jacques Boucheton Architectes Area Area of this architecture project France Callot B1 Housing / Jacques Boucheton ArchitectesSave this projectSaveCallot B1 Housing / Jacques Boucheton Architectes CopyAbout this officeJacques Boucheton ArchitectesOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentExtensionNantesFrancePublished on April 25, 2016Cite: “Callot B1 Housing / Jacques Boucheton Architectes” 25 Apr 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/786109/callot-b1-housing-jacques-boucheton-architectes Clipboard Callot B1 Housing / Jacques Boucheton Architectes CopyApartments, Extension•Nantes, France Projectscenter_img Year:  “COPY” Save this picture!© Stéphane Chalmeau+ 18 Share 2015 Apartments Photographs ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/786109/callot-b1-housing-jacques-boucheton-architectes Clipboard Photographs:  Stéphane ChalmeauProject Author:Jacques BouchetonProject Manager:Raphael PicaperNew Area:1618 sqmCity:NantesCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Stéphane ChalmeauRecommended ProductsFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)WoodEGGERLaminatesEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreWoodTechnowoodPergola SystemsText description provided by the architects. Following the partial demolition of a social housing units, this project expresses a link between the historical district and the vale of “Dervallières” while re-introducing an appropriation of the nearby green spaces.Save this picture!DiagramThe volumetric aspect consists of a new building attached to a larger old building complex. The project thus sets up in the axis of the composition of the original plan, in order not to obstruct the East-West perspectives of the neighbourhood, and make the project fit in the important site topography. Stretching eastward, the project conveys the will to anchor the building over the vale and the Renoir street, major axis of the revival of the eastern part of the district.Save this picture!© Stéphane ChalmeauThe project results from the combination of three entities. The perception of the five-storey apartment block facing Callot street is radically scrambled by its shortening, and the visual separation of its lower floors. These levels now establish a base fitting into the landform, an intermediate building with lively terraces facing the pedestrian path. The new eastern construction extends the composition with a simple volume, a five-storey apartment block standing on a base.Save this picture!Elevation SouthSave this picture!Elevation NorthThe design of a light metallic framework, inspired by the composition grid of the old building and the close ones, enables a consistency of the whole building complex. Stretching the silhouette of the new building to the lower floors of the old building, this structure accommodates new functions.Save this picture!© Stéphane ChalmeauThe combination of steel and wood for the new building and the refurbishment of the old lower floors conjures up a shared imaginary realm of gardens and parks, in close relation with the near green spaces.Save this picture!© Stéphane ChalmeauThe unvarying and monochrome coating of the Callot building makes it easily understandable, while giving it back the elegance of a simple horizontal building. Area:  4558 m² Year Completion year of this architecture project last_img read more